HTML

FINNUGOROKRÓL NEM CSAK FINNUGOROKNAK

FINNUGOR INFORMÁCIÓS BLOG. NEM AZ ALAPOKRÓL. NAPRAKÉSZEN. finnugorblog[at]gmail[dot]com

Legújabb kommentek

  • Rajki András: Vásárolnék egy nyenyec szótárt. Tudna valaki segíteni? Üdv. Rajki András (2014.11.11. 13:07) Komi hírek
  • sorica123 (törölt): :))) Fazer-t hoztam én is legalább egy embernek mikor tanulmányúton voltam. Meg magamnak egy doboz... (2013.08.13. 01:43) A "legfinnesebb" finn termék 2008-ban
  • Diaana: Tetszik a blog! Örülök, hogy rátaláltam. Ajánlhatom az én személyes, hasonló témájú blogomat? man... (2010.10.04. 20:27) MONDJ VÉLEMÉNYT A BLOGRÓL
  • HBéla1: Jó napot. Kérem ha valaki tud segíteni,hol és hogyan töltsem le a "MARI" szótárat. Fontos lenne m... (2010.05.13. 15:51) Mari online
  • szöszkehölgy: Miért ciril betűkkel van feliratozva??? (2009.11.30. 13:00) Megint mari

Címkék

adatbázis (1) archeológia (1) diszkrimináció (1) együttműködés (4) elektronikus (1) enciklopédia (2) érdekesség (15) erza (2) esemény (9) észt (13) fejlesztés (2) fénykép (2) film (3) finn (16) finnország (3) földrajz (1) fordítás (2) gazdaság (12) genetika (1) gyerekirodalom (1) hagyományos életmód (1) hanti (6) hanti manysi (5) internet (5) irodalom (15) jamal (1) kapcsolatok (3) karjala (4) karjalai (4) kiállítás (2) kis létszámú őshonos népek (4) ki kicsoda (6) kolta számi (1) komi (13) komi permják (1) konferencia (3) kongresszus (1) könyvkiadás (3) környezetvédelem (1) közérdekű (13) kultúra (37) lapp (12) linkek (1) mäenkieli (1) mari (15) mesekönyv (1) mordvin (10) naptár (2) nemzetközi (1) néprajz (5) nobel díj (1) nőszövetség (1) nyári egyetem (2) nyelv (11) nyelvészet (2) nyelvfejlesztés (2) nyelvi helyzet (1) nyelvoktatás (3) nyelvtanulás (1) nyenyec (10) oktatás (4) olaj (1) online (1) pályázat (3) pénz (1) perm (1) pogány (1) politika (25) rádió (2) rénszarvastenyésztés (2) röviden (1) sport (6) statisztika (1) számi (3) szamojéd (1) szavazás (1) szent hely (1) szetu (1) színház (3) szobrászat (1) szölkup (1) szótár (6) találkozó (1) támogatás (4) társadalom (15) természetvédelem (2) történelem (4) tudomány (2) turizmus (5) udmurt (11) újság (3) ünnep (2) ünnepek (1) utazás (1) vallás (3) vélemény (1) vepsze (3) video (1) világirodalom (1) világkongresszus (11) vót (1) zene (8) zeneművészet (1) Címkefelhő

Innen olvastok

Megrendelem


Visit Uralistica

Elnöki beszédek a világkongresszuson 1.

2008.06.30. 11:23 szalamandra

Sólyom László beszéde - összefoglaló

A köszöntések után Sólyom röviden ismerteti a magyarok helyzetét a finnugorok között, és megemlíti az állammal nem rendelkező finnugorság veszélyeztetett helyzetét, létszámcsökkenését. Sólyom szerint a kis népek kultúraváltása elkerülhetetlen: "a kérdés, hogyan tudják ezt megoldani a kis népek úgy, hogy ne legyen belőle kultúravesztés".

A ma államisággal rendelkező finnugorok több ilyen kultúraváltást éltek meg, mindemellett sikerült megtartaniuk identitásukat és nyelvüket. A kis finnugoroknak manapság bonyolultabb körülményekkel kell szembenézniük. Sólyom szerint mi magyarok át tudjuk érezni a veszélyeztetett helyzetet, mivel "három és fél millió magyar került a 20. század békeszerződései folytán más – szomszédos – államba". S ha rájuk gondolunk, alapvetően felmerül a nyelv, a kultúra, az iskoláztatás kérdése.

Sólyom pozitívnak véli, hogy az Oroszország - EU dialógusába bekerült a kisebbségek, s ezzel együtt a finnugorok helyzetének folyamatos figyelemmel kísérése. Sőt, az EU központi költségvetése 2,5 millió eurót különített el a finnugorok oktatási, nyelvi és kultúrális helyzetének fejlesztésére, és a civil társadalom támogatására.

Aztán röviden megemlékezik a kutatókról, akik mindvégig figyelemmel kísérték a kis népek életét. Név szerint említi Reguly Antalt, aki a 19. században gyűjtött fontos, és máig értékes folklorisztikai, nyelvi és egyéb adatokat a hantikról és a manysikról. Sólyom hangsúlyozza, hogy a mai világban már nem elég a néprajzi érdeklődés, hanem olyan intézményrendszerre van szükség, amely nélkülözhetetlen a társadalmak működése szempontjából. Ilyen intézményként említi meg a nemzeti nyelvű iskolát, mint a későbbi (anyanyelven is választékosan beszélő) értelmiségi réteg kinevelésének egyik eszközét, mivel "rajtuk múlik, hogy ezek a finnugor nyelvek betöltik-e majd a regionális államnyelv szerepét. A nyelv vállalása az identitás állandó, nyilvános vállalása – amely nem vonul vissza a saját ünnepekre és saját körbe". Reméli, hogy ezek a kérdések megvitatásra kerülnek a kongresszuson.

Ezután rátér az iparosítás - iparosodás okozta következményekre: környezetszennyezés, egészségre ártalmas radioaktivitás, hagyományos életmód eltűnése. Szerinte megoldást jelenthet a természetközeli gazdálkodás modern formáinak támogatása.

A problémák után a kölcsönösségről kívánt szólni. Hangsúlyozta, hogy "szükség van arra, hogy az egész finnugorság, annak minden ága helyzetéről mindegyik nép tájékozott legyen, s ezt magunk is segítsük. Ezért hozta létre Magyarország a „Collegium Fenno-Ugricum”-ot, és szorgalmazza annak európai uniós támogatását". Ez az intézmény mindenki számára elérhetővé teszi az ismereteket, és segíti a közép- és hosszútávú programok létrejöttét és megvalósítását. E program keretében - magyar kezdeményezésre - jöttek már létre a népek önmegismerése céljából kétnyelvű (oroszul és az adott nép nyelvén) tudományos-népszerűsítő kismonográfiák.

Ez után megemlítette a kulturális mellett a gazdasági segítséget is, amelyet Magyarország a kis finnugoroknak nyújt: pl. "évente 10 ösztöndíjat adunk finnugor egyetemistáknak bármely magyar egyetemen való tanulásra" és támogatják a civil szervezetek és múzeumok közti kapcsolatokat.

A beszédet az alábbi bejelentéssel zárta: "Bejelentem, hogy Magyarország 2012-ben örömmel vállalja a Finnugor Népek VI. Világkongresszusának megrendezését."

A beszéd teljes szövegéért katt ide:

www.keh.hu/keh/20080628finnugor_vilagkongresszus.html

 

 

Szólj hozzá!

Címkék: politika világkongresszus

A bejegyzés trackback címe:

https://finnugor.blog.hu/api/trackback/id/tr25545717

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.