HTML

FINNUGOROKRÓL NEM CSAK FINNUGOROKNAK

FINNUGOR INFORMÁCIÓS BLOG. NEM AZ ALAPOKRÓL. NAPRAKÉSZEN. finnugorblog[at]gmail[dot]com

Legújabb kommentek

  • Rajki András: Vásárolnék egy nyenyec szótárt. Tudna valaki segíteni? Üdv. Rajki András (2014.11.11. 13:07) Komi hírek
  • sorica123 (törölt): :))) Fazer-t hoztam én is legalább egy embernek mikor tanulmányúton voltam. Meg magamnak egy doboz... (2013.08.13. 01:43) A "legfinnesebb" finn termék 2008-ban
  • Diaana: Tetszik a blog! Örülök, hogy rátaláltam. Ajánlhatom az én személyes, hasonló témájú blogomat? man... (2010.10.04. 20:27) MONDJ VÉLEMÉNYT A BLOGRÓL
  • HBéla1: Jó napot. Kérem ha valaki tud segíteni,hol és hogyan töltsem le a "MARI" szótárat. Fontos lenne m... (2010.05.13. 15:51) Mari online
  • szöszkehölgy: Miért ciril betűkkel van feliratozva??? (2009.11.30. 13:00) Megint mari

Címkék

adatbázis (1) archeológia (1) diszkrimináció (1) együttműködés (4) elektronikus (1) enciklopédia (2) érdekesség (15) erza (2) esemény (9) észt (13) fejlesztés (2) fénykép (2) film (3) finn (16) finnország (3) földrajz (1) fordítás (2) gazdaság (12) genetika (1) gyerekirodalom (1) hagyományos életmód (1) hanti (6) hanti manysi (5) internet (5) irodalom (15) jamal (1) kapcsolatok (3) karjala (4) karjalai (4) kiállítás (2) kis létszámú őshonos népek (4) ki kicsoda (6) kolta számi (1) komi (13) komi permják (1) konferencia (3) kongresszus (1) könyvkiadás (3) környezetvédelem (1) közérdekű (13) kultúra (37) lapp (12) linkek (1) mäenkieli (1) mari (15) mesekönyv (1) mordvin (10) naptár (2) nemzetközi (1) néprajz (5) nobel díj (1) nőszövetség (1) nyári egyetem (2) nyelv (11) nyelvészet (2) nyelvfejlesztés (2) nyelvi helyzet (1) nyelvoktatás (3) nyelvtanulás (1) nyenyec (10) oktatás (4) olaj (1) online (1) pályázat (3) pénz (1) perm (1) pogány (1) politika (25) rádió (2) rénszarvastenyésztés (2) röviden (1) sport (6) statisztika (1) számi (3) szamojéd (1) szavazás (1) szent hely (1) szetu (1) színház (3) szobrászat (1) szölkup (1) szótár (6) találkozó (1) támogatás (4) társadalom (15) természetvédelem (2) történelem (4) tudomány (2) turizmus (5) udmurt (11) újság (3) ünnep (2) ünnepek (1) utazás (1) vallás (3) vélemény (1) vepsze (3) video (1) világirodalom (1) világkongresszus (11) vót (1) zene (8) zeneművészet (1) Címkefelhő

Innen olvastok

Megrendelem


Visit Uralistica

Az elmúlt időszak finnugor vonatkozású kiadványaiból II.

2009.02.03. 16:55 szalamandra

Könyv a nyenyecekről

Ljudmilla Homics etnográfus új könyvet írt a nyenyec folklórról és egyben nyelvészeti kérdésekről ("Сборник ранних научных статей" ~ Korábbi tudományos cikkek gyűjteménye)

A könyv nagyrészt a nyenyec nép kulturális örökségét s a hantikkal valamint a manysikkal meglévő kapcsolatát tárgyalja. A szerző részletesen ír a nyenyec tárgyi és szellemi kultúrájáról.

Bár a nyenyecekre vonatkozó akadémiai monográfiák már korábban megjelentek (az 1953, 1962 és 1966-os expedíciókat követően), szakértők szerint e kiadvány mégis értékes abból a szempontból, hogy a szerző saját élményeire, 1958-73 között végzett kutatásaira támaszkodik. Homicsnak sikerült olyan szokásokat is leírnia és tudományos szempontból vizsgálnia, melyek ma már eltűnőben vannak.

Színes újság a nyenyeceknek

A Nyenyec Autonóm körzetben bemutatták a "Tundra szava" (Вынгы Вада) c. újság első számát.

A kiadvány negyedévente jelentkezik 1500 példányszában, s ingyen lehet hozzájutni.
Az újság létrejötte a "Az Északi kis létszámú őshonos népek megőrzése és fejlesztése 2008-2010-ben" elnevezésű programnak köszönhető.

Könyv "Észak kis létszámú népei"-ről

Krasznojarszkban 1000 példányban adták ki az "Észak kis létszámú népei" c. könyvet a "Буква С" kiadónál. A kiadvány megjelentetésének előzménye valószínűleg az a 2008. novemberi ülésen elfogadott döntés, miszerint összeállítanak egy fotóalbumot az északi kis létszámú néek bemutatására.

A most megjelent könyv az északi kis népek származásáról, történelméről szól, s természetesen megtalálható benne kultúrájuk, mindennapi életük leírása is. A kb. 200 oldalas kiadványban a Krasznojarszki területen élő népekről - evenkikről, nganaszanokról, dolgánokról, szölkupokról, enyecekről, evenikről, ketekről, nyenyecekről és csulimokról olvashatunk. A könyv inkább egy fotóalbumhoz hasonlít, mivel rengeteg színes képanyagot is tartalmaz.

Az albumot elsősorban könyvtárak és iskolák kapják meg, néhányat pedig megtartanak, hogy egyes rendezvényeken ajándékként adhassák át.

Elektronikus kiadványok

Északi kis létszámú népek elektronikus adatbázisa

A Krasznojarszki területen megkezdte múkődését az északi kis létszámú népek elektronikus adatbázisa. Jelenleg az adatfeltöltés fázisa folyik.
Az adatbázis elsődleges feladata, hogy a szóban forgó népek létszámának változását és életkörülményeiket figyelje. Az adatbázisban minden egyes személy adatai megtalálhatók lesznek (születési év, hely, családjának összetétele, milyen társadalmi funkciót tölt be). A személyes adatfelvétel folyamán mindenkinek jogában áll megtagadni adatainak megadását. De ez azt is jelenti, hogy a körzet nem tud majd az illető speciális problémáiban segítséget nyújtani.
A Krasznojarszki területen jelenleg 15 300 olyan személy él, aki a kis létszámú népek valamelyikébe tartozik.
Az adatbázis létrehozására 2 millió rubelt különítettek el.

Mari újság már az interneten is

A baskíriai marik "Чолман" c. társadalmi-politikai tematikájú újsága tavaly novembertől már az interneten is olvasható.
Az újságot 1991-ben hozták létre, hogy a baskíriai diaszpórában élő marik életéről beszámoljon. Több írás foglalkozik a nemzeti nyelvű oktatás és a népi kultúra megőrzésének problémájával. Az újság megjelentetésének egyik célja, hogy a felnövő nemzedéket megismertethessék a mari nép szellemi kultúrájával, illetve hogy a mariul beszélő és nyelvüket szerető lakosságot olvasásra buzdítsák.

Ezen a linken lehet mariul újságot olvasni: cholman.pressarb.ru/

Szólj hozzá!

Címkék: internet újság elektronikus néprajz könyvkiadás mari nyenyec kis létszámú őshonos népek

A bejegyzés trackback címe:

https://finnugor.blog.hu/api/trackback/id/tr12918960

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása