HTML

FINNUGOROKRÓL NEM CSAK FINNUGOROKNAK

FINNUGOR INFORMÁCIÓS BLOG. NEM AZ ALAPOKRÓL. NAPRAKÉSZEN. finnugorblog[at]gmail[dot]com

Legújabb kommentek

  • Rajki András: Vásárolnék egy nyenyec szótárt. Tudna valaki segíteni? Üdv. Rajki András (2014.11.11. 13:07) Komi hírek
  • sorica123 (törölt): :))) Fazer-t hoztam én is legalább egy embernek mikor tanulmányúton voltam. Meg magamnak egy doboz... (2013.08.13. 01:43) A "legfinnesebb" finn termék 2008-ban
  • Diaana: Tetszik a blog! Örülök, hogy rátaláltam. Ajánlhatom az én személyes, hasonló témájú blogomat? man... (2010.10.04. 20:27) MONDJ VÉLEMÉNYT A BLOGRÓL
  • HBéla1: Jó napot. Kérem ha valaki tud segíteni,hol és hogyan töltsem le a "MARI" szótárat. Fontos lenne m... (2010.05.13. 15:51) Mari online
  • szöszkehölgy: Miért ciril betűkkel van feliratozva??? (2009.11.30. 13:00) Megint mari

Címkék

adatbázis (1) archeológia (1) diszkrimináció (1) együttműködés (4) elektronikus (1) enciklopédia (2) érdekesség (15) erza (2) esemény (9) észt (13) fejlesztés (2) fénykép (2) film (3) finn (16) finnország (3) földrajz (1) fordítás (2) gazdaság (12) genetika (1) gyerekirodalom (1) hagyományos életmód (1) hanti (6) hanti manysi (5) internet (5) irodalom (15) jamal (1) kapcsolatok (3) karjala (4) karjalai (4) kiállítás (2) kis létszámú őshonos népek (4) ki kicsoda (6) kolta számi (1) komi (13) komi permják (1) konferencia (3) kongresszus (1) könyvkiadás (3) környezetvédelem (1) közérdekű (13) kultúra (37) lapp (12) linkek (1) mäenkieli (1) mari (15) mesekönyv (1) mordvin (10) naptár (2) nemzetközi (1) néprajz (5) nobel díj (1) nőszövetség (1) nyári egyetem (2) nyelv (11) nyelvészet (2) nyelvfejlesztés (2) nyelvi helyzet (1) nyelvoktatás (3) nyelvtanulás (1) nyenyec (10) oktatás (4) olaj (1) online (1) pályázat (3) pénz (1) perm (1) pogány (1) politika (25) rádió (2) rénszarvastenyésztés (2) röviden (1) sport (6) statisztika (1) számi (3) szamojéd (1) szavazás (1) szent hely (1) szetu (1) színház (3) szobrászat (1) szölkup (1) szótár (6) találkozó (1) támogatás (4) társadalom (15) természetvédelem (2) történelem (4) tudomány (2) turizmus (5) udmurt (11) újság (3) ünnep (2) ünnepek (1) utazás (1) vallás (3) vélemény (1) vepsze (3) video (1) világirodalom (1) világkongresszus (11) vót (1) zene (8) zeneművészet (1) Címkefelhő

Innen olvastok

Megrendelem


Visit Uralistica

Jeremej Ajpin 60 éves

2008.07.06. 12:36 szalamandra

Jeremej Ajpint, a híres hanti írót születésnapja alkalmából köszöntik

2008. június 26.

Június 25-én nyitották meg ünnepélyes keretek között Hanti-Manszijszkban, a Jugor Állami Könyvtárban azt a könyvkiállítást, mellyel Jeremej Ajpin írót 60. születésnapja alkalmából köszöntik. A kiállítás "Az év leghosszabb napján érkeztem én a földre" címet viseli, s az író 40 éves munkássága előtt is tiszteleg.

A megnyitót a Hanti-Manszijszkban zajló Oroszország-EU csúcstalálkozó, és a finnugor világkongresszus időpontjához igazították. A kiállításon az író különböző alkotói korszakaiban keletkezett műveit, valamint az életéről és művészetéről szóló irodalmi alkotásokat lehetett megtekinteni.

A megnyitón nemcsak az író és kollégái, hanem Jugria és Hanti-Manszijszk értelmisége is részt vett. Ott volt például Alekszadr Konyev a körzeti kulturális és művészeti osztály vezetője; Gennagyij Rajsev Oroszország érdemes művésze; és többek között Nyikolaj Konyajev, Marija Volgyina és Szergej Kozlov Hanti-Manszijszk körzetbeli író is.

A művészeti találkozón különös figyelemmel tüntették ki Jeremej Ajpin: „Szűzanya a véres havon” című regényét. A regény manapság nagy népszerűségnek örvend – számos kiállítás és művészeti párbeszéd tárgyát képezi. Meg kell említeni azt is, hogy nemrég fejeződött be a (Сага о ханты) „Hanti történetek” című film forgatása Fehéroroszországban és Hanti-Manszijszkban.

Üdvözlő beszédében Alekszandr Konyev, a körzeti kulturális és művészeti osztály vezetője felköszöntötte Jeremej Ajpint június 27-én betöltendő 60. születésnapja alkalmából. Hozzátette azt is, hogy a művészek élete sokkal inkább hasonlít a hivatalnokokéhoz, mint a más foglalkozást űzőké. Beszédében kiemelte, hogy a legjelentősebb és leghosszabb utóélet valószínűleg a „Szűzanya a véres havon” című regényre vár, annak ellenére, hogy az élet drámaiságáról és népe tragikus sorsáról szól. Az Ob mentén a 30-as években lezajlott tragikus események a nép sorsában kitörölhetetlen szerepet játszottak. Éppen ez szolgált alapul a „Szűzanya a véres havon” c. regény megírásához.

Jeremej Ajpin arról beszélt a sajtó képviselőinek, hogy nagy örömére szolgál, hogy könyve ekkora érdeklődést váltott ki művészeti és filmipari berkekben. "A Hanti történetek c. film bemutatása után valószínűleg olvasói táborom is megnő majd. Sok ember fog igazán komolyan érdeklődni a hanti és manysi népek kultúrája iránt”– tette hozzá az író.

www.finugor.ru/

A "Szűzanya a véres havon" 2003-ban jelent meg a Magyar Napló kiadásában. Nagy Katalin fordította. ISBN 9638634472.

Hanti-Manszijszkban bemutatták a Jeremej Ajpin regényéből készült játékfilmet a hantik életéről

2008. július 1.

A „Jugra Film” tévétársaság egész estét betöltő ”Jég. Hanti történetek” c. Jeremej Ajpin hanti író (a körzeti Duma elnökhelyettese) regénye alapján készült játékfilmét június 29-én mutatták be Hanti-Manszijszkban.

Az V. Finnugor Világkongresszus idejére tervezett eseményen jelen volt a „Szűzanya a véres havon” c. a film alapötletéül szolgáló mű szerzője Jeremej Ajpin; a "Jég" c. film főrendezője Oleg Feszenko; a film producere Oleg Urusev, aki a Jugra tévétársaság elnöke is egyben, és a filmben is szereplő hanti költőnő Marija Volgyina is.

A filmet a Jugriai Állami Képtárban mutatták be, ahol a Konsztanytyin Veremejcsik fotós a film egyes kockáiból összeállított fotókiállítását, és a filmszereplők által a filmben viselt hanti és manysi népviseletű ruhákat is meg lehetett tekinteni.

Oleg Feszenko elismerte, hogy a felvételek ideje alatt sok érdekeset tudott meg a hantik életéről. „A hantiknak vannak olyan egyedi jellemvonásaik, amelyekkel más népek esetében nem lehet találkozni. Hihetetlenül türelmesek, együtt érzőek és természetesek. Ezért, ha valakinek jó színészekre van szüksége, bátran hívjanak valakit a hantik közül” – mondta a rendező.

Arra a kérdésre, hogy mi lesz a „Jég. Hanti történetek” c. film további sorsa Oleg Urusev annyit mondott, hogy a közeljövőben az eladását tervezik. A filmfelvétel 99%-a elkészült, csak a másolatok elkészítése és az orosz és angol szinkron elkészítése várat még magára. Éppen most tárgyalnak a zeneszerzőkkel a filmzene megírásáról – mondta.

A producer pedig beszámolt arról, hogy a filmet teljesen 2009 februárjára kell elkészíteniük. A „Jég” c. filmet először a Hanti-Manszijszkban megrendezendő „A tűz szelleme” nevet viselő nemzetközi filmfesztiválon mutatják be. A film eladása 2009 decemberében kezdődik meg.

www.finugor.ru/

Jeremej Ajpint Jugria kormányzója köszöntötte

2008. július 4.

Jugria kormányzója Alekszandr Filipenko 60. születésnapja alkalmából gratulált (az Északi kis létszámú őshonos népei küldöttgyűlésének elnöke; az Orosz Írószövetség tagja) Jeremej Ajpinnak.

A kormányzó az ünnepelthez intézett szavaiban kiemelte: "Ön az irodalmi műveiben Jugria történetét, a régóta itt élők legfényesebb pillanatait örökíti meg, s az északi táj szélsőségesen változó életének megértése által napjaink eseményei is tiszta fénybe kerülnek.”

A körzet vezetője megemlékezett Jeremej Ajpin állampolgárként betöltött aktív szerepéről is, amely elsősorban az egyedi északi népcsoportok érdekeinek védelmében nyilvánul meg, másodsorban pedig abban, hogy járható utakat keres a hagyományos életformának a modern körülmények közötti megőrzése érdekében.

 Alekszandr Filipenko munkájában és művészetében sok sikert, kimeríthetetlen energiát, szellemi frissességet és jó egészséget kívánt az ünnepeltnek sajtóközleményében.

www.finugor.ru/

 

Itt pedig egy interjút olvashattok az íróval:

www.magyarnaplo.hu/read.php

Szólj hozzá!

Címkék: film kultúra irodalom hanti

A bejegyzés trackback címe:

https://finnugor.blog.hu/api/trackback/id/tr59555615

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása