HTML

FINNUGOROKRÓL NEM CSAK FINNUGOROKNAK

FINNUGOR INFORMÁCIÓS BLOG. NEM AZ ALAPOKRÓL. NAPRAKÉSZEN. finnugorblog[at]gmail[dot]com

Legújabb kommentek

  • Rajki András: Vásárolnék egy nyenyec szótárt. Tudna valaki segíteni? Üdv. Rajki András (2014.11.11. 13:07) Komi hírek
  • sorica123 (törölt): :))) Fazer-t hoztam én is legalább egy embernek mikor tanulmányúton voltam. Meg magamnak egy doboz... (2013.08.13. 01:43) A "legfinnesebb" finn termék 2008-ban
  • Diaana: Tetszik a blog! Örülök, hogy rátaláltam. Ajánlhatom az én személyes, hasonló témájú blogomat? man... (2010.10.04. 20:27) MONDJ VÉLEMÉNYT A BLOGRÓL
  • HBéla1: Jó napot. Kérem ha valaki tud segíteni,hol és hogyan töltsem le a "MARI" szótárat. Fontos lenne m... (2010.05.13. 15:51) Mari online
  • szöszkehölgy: Miért ciril betűkkel van feliratozva??? (2009.11.30. 13:00) Megint mari

Címkék

adatbázis (1) archeológia (1) diszkrimináció (1) együttműködés (4) elektronikus (1) enciklopédia (2) érdekesség (15) erza (2) esemény (9) észt (13) fejlesztés (2) fénykép (2) film (3) finn (16) finnország (3) földrajz (1) fordítás (2) gazdaság (12) genetika (1) gyerekirodalom (1) hagyományos életmód (1) hanti (6) hanti manysi (5) internet (5) irodalom (15) jamal (1) kapcsolatok (3) karjala (4) karjalai (4) kiállítás (2) kis létszámú őshonos népek (4) ki kicsoda (6) kolta számi (1) komi (13) komi permják (1) konferencia (3) kongresszus (1) könyvkiadás (3) környezetvédelem (1) közérdekű (13) kultúra (37) lapp (12) linkek (1) mäenkieli (1) mari (15) mesekönyv (1) mordvin (10) naptár (2) nemzetközi (1) néprajz (5) nobel díj (1) nőszövetség (1) nyári egyetem (2) nyelv (11) nyelvészet (2) nyelvfejlesztés (2) nyelvi helyzet (1) nyelvoktatás (3) nyelvtanulás (1) nyenyec (10) oktatás (4) olaj (1) online (1) pályázat (3) pénz (1) perm (1) pogány (1) politika (25) rádió (2) rénszarvastenyésztés (2) röviden (1) sport (6) statisztika (1) számi (3) szamojéd (1) szavazás (1) szent hely (1) szetu (1) színház (3) szobrászat (1) szölkup (1) szótár (6) találkozó (1) támogatás (4) társadalom (15) természetvédelem (2) történelem (4) tudomány (2) turizmus (5) udmurt (11) újság (3) ünnep (2) ünnepek (1) utazás (1) vallás (3) vélemény (1) vepsze (3) video (1) világirodalom (1) világkongresszus (11) vót (1) zene (8) zeneművészet (1) Címkefelhő

Innen olvastok

Megrendelem


Visit Uralistica

A közbeeső alapnyelvekről

2008.04.11. 10:29 szalamandra

Szükséges-e rekonstruálni közbeeső alapnyelveket?

Nemrégiben olvastam egy tanulmányt a közbeeső alapnyelvek rekonstrukciójának kérdéséről. Az írás Csúcs Sándor tollából származik,
ezt osztom meg most a kedves olvasókkal.
Vágjunk hát bele:

I.

A kérdés megválaszolásához szükséges tisztáznunk az alapnyelv fogalmát.
Az alapnyelv a rokonnak tartott nyelvek közös előzménye. Az alapnyelv időben pár száz évig létezett nyelvállapot, amelyet a népcsoportok különválása előtt és után száz-kétszáz évig használtak a beszélők.
Az alapnyelvet a történeti összehasonlító módszer segítségével lehet rekonstruálni.
A kapott eredmény - vagyis az alapnyelvi rendszer és annak realitása ma is vita tárgyát képezi a finnugrisztikában.
Miért?
Az alapnyelv egy logikai rendszer, amelynek csak bizonyos elemeit ismerhetjük meg, a teljes létezett rendszert nem. Azonban a ma meglévő rokon nyelvek összehasonlításához egy szükséges kiindulási vagy nézőponttól függően - végpont.

Miért rekonstruálhatatlan "a tényleges alapnyelv a maga teljességében"?

"Egyrészt minden rekonstrukció azon alapul, amit a leány-nyelvek megőriztek az alapnyelvből. Nem lehet rekonstruálni azokat a szavakat, toldalékokat, szabályokat stb., amelyek egyik leány-nyelvben sem maradtak meg. ... A nyelv állandó változása és a változás visszafordíthatatlansága miatt viszont törvényszerű, hogy bizonyos idő elteltével az alapnyelv szavainak, toldalékainak, szabályainak egy része minden leány-nyelvből eltűnik."
"Másrészt minden természetes nyelvben vannak kivételek, szabálytalanságok, így a valaha ténylegesen létezett alapnyelvben is voltak. Ezek pedig nem rekonstruálhatók. Hiszen a rekonstrukció úgy történik, hogy a mai nyelvek összehasonlítása révén szabályszerűségeket, tendenciákat állapítunk meg, és ezek segítségével következtetünk az alapnyelvi viszonyokra."

Tehát, a fentiek szerint az alapnyelvi rendszerből kimaradnak azok az elmek, amelyek az idők során a leány-nyelvekből eltűntek, ezért fel nem lelhetők; és kimaradnak a szabálytalanságok is, ha hűek akarunk maradni a szabályszerű változás elvéhez.


II.

Mi az a közbeeső alapnyelv?
A szorosabb rokonságban lévő leány-nyelvek fejlődésének közös állomása. "Egyfajta pillanatfelvétel" az időben, amely az adott részrendszerekről való ismereteink összefoglalása.
Az uráli alapnyelvtől a mai uráli nyelvekig haladva több ilyen közbeeső (relatív) alapnyelvet lehet felállítani. Ezek: finnugor, finn-permi, finn-volgai, korai közfinn, közfinn, ugor, obi-ugor, szamojéd, déli szamojéd, északi szamojéd.
A közbeeső alapnyelvek felállítása szükségszerű, mivel így tudunk következtetni a nyelvcsaládon belül arra, hogy "több nyelv szűkebb csoportot alkot". Ennek bizonyítéka, ha ezekben a nyelvekben közös újításokat találunk. Némely esetben azonban az archaikus elemek is meggyőzőek lehetnek.

A közbeeső alapnyelvek rekonstrukciójának módszertani alapelvei:

"1. A közbeeső alapnyelvet két irányból kell megközelíteni, egyrészt a mai nyelvek, másrészt a korábbi alapnyelvek felől. A kétféle megközelítés eredményeinek összeegyeztethetőnek kell lenniük.
2. Ha egy nyelvi elem minden leány-nyelvben megvan, és nem bizonyítható, hogy a nyelvek különéletében történt külső hatás vagy párhuzamos fejlődés eredménye, akkor az alapnyelvre (én: közbeeső alapnyelvre) is rekonstruálandó."

Csúcs Sándor szerint a következő évek feladata "a közbeeső alapnyelvek rekonstruálása, majd ezek alapján egy új, korszerű uráli összehasonlító nyelvtan megírása."



Csúcs Sándor: A közbeeső alapnyelvek rekonstrukciójáról, in: FUD 14. Debrecen, 2007. 11-21.
(Megj.: Amikor megjelenik elekronikusan is, beteszem a linket)





1 komment

Címkék: nyelvészet

A bejegyzés trackback címe:

https://finnugor.blog.hu/api/trackback/id/tr97420939

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kiváncsi 2008.04.13. 10:12:21

Nagyon érdekesnek találtam. Örömmel olvasnék több cikket is nyelvészeti témakörben.
Köszönöm.
süti beállítások módosítása